ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
« Ήταν 9 Μαρτίου 2020. Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού, είχαμε τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κορδελιού και είχαμε ξεκινήσει το πρόγραμμα μας για την Κλιματική Αλλαγή όταν χτύπησε το τηλέφωνο και δόθηκε η εντολή να διακοπεί το πρόγραμμα και οι μαθητές να γυρίσουν αμέσως στο σχολείο τους… Πόσο περίεργη – πρωτοφανής – μας είχε φανεί αυτή η οδηγία τότε! Υπερβολή σκεφτήκαμε κάποιοι, είναι δυνατόν να είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα αναρωτηθήκαμε κάποιοι άλλοι!!! Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε! Η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνάει την φαντασία και η κατάσταση στην οποία ζούμε λόγω της πανδημίας του covid 19 είναι μια τέτοια πραγματικότητα που ξεπερνάει την φαντασία γιατί δεν υπήρχε προηγούμενο στη συλλογική μνήμη» δήλωσε η υπεύθυνη ΚΠΕ κ. Χρυσούλα Αθανασίου.
Φέτος ακριβώς ένα χρόνο μετά, στις 11 Μαρτίου 2021, το ΚΠΕ υποδέχθηκε με χαρά και πάλι τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κορδελιού, αλλά αυτή τη φορά στο πλαίσιο μιας ηλεκτρονικής «εικονικής επίσκεψης», προκειμένου να υλοποιηθεί – έστω- και διαδικτυακά το νέο του πρόγραμμα, διότι όπως είναι γνωστό, η ένταξη περιβαλλοντικών προγραμμάτων στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων (είτε δια ζώσης, είτε με την τηλεκπαίδευση), προσφέρουν πάντα ποιοτικές εκπαιδευτικές – περιβαλλοντικές γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά!
Οι μαθητές έθεσαν στην Αντιδήμαρχο ερωτήσεις σχετικά με τα μείζονα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής, την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της λειτουργίας των διυλιστηρίων πετρελαίου, την ανακύκλωση, την έλλειψη χώρων πρασίνου, τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και τον βαθμό περιβαλλοντικής αντίληψης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων.
Η κ. Κορωνίδου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών, όπως πάντα με σαφήνεια και ευθύτητα, αναφερόμενη τόσο στις προτεραιότητες του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στις εθελοντικές δράσεις που προτίθεται να διοργανώσει η αρμόδια Αντιδημαρχία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.
Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού, σχεδίασε ένα εξ ολοκλήρου πρόγραμμα περιβαλλοντικής τηλεκπαίδευσης, με θέμα «Μιλώ για τη γειτονιά μου» το οποίο υλοποιείται ήδη με μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο από το Δήμο μας, αλλά από όλη τη χώρα,- από τον Έβρο, την Αθήνα, όλη τη Μακεδονία και φυσικά την Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του, το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού εστιάζει στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον. Στο πρόγραμμα αυτό, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές επισκέπτονται ψηφιακά και παρατηρούν τις γειτονιές των παιδιών στις πόλεις που διαμένουν, συζητούν τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια πόλη για να προσφέρει καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της και αναζητούν την ατομική και τη συλλογική ενεργοποίηση των πολιτών για να γίνουν οι πόλεις μας καλύτερες.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας WEBEX του Υπουργείου Παιδείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δραστηριότητες του ΚΠΕ , έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να βοηθούν την ομαδική εργασία, την κριτική σκέψη, την επικοινωνία και την δημιουργικότητα των παιδιών.
Συνεργατικά έγγραφα, συνεργατικές εφαρμογές, εργασία σε ομάδες, ατομική εργασία, και συζήτηση στην ολομέλεια είναι τα μέσα που αξιοποιούνται από τους μαθητές.
Παραθέτουμε απόψεις των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από διάφορα σχολεία. οι μαθητές είπαν:
«Εμένα μου άρεσε πολύ. Ήταν μια εμπειρία που σπάει τη ροή των μαθημάτων. Έμαθα πολλά!»
«Ήταν μια έκπληξη για εμένα! Περίμενα μια βαρετή παρουσίαση και αντίθετα κάναμε πράγματα σε συνεργασία με τα άλλα παιδιά, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και είπαμε τις απόψεις μας. Πολύ καλό!»
«Δεν πίστευα πως ένα διαδικτυακό πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον, αλλά διαψεύστηκα! Ήταν πολύ ωραίο!»